Handmade - ce înseamnă, scurt istoric și ghidul tendințelor actuale
După cum îți poți închipui, tehnica handmade datează de când ne știm (handmade înseamnă lucrat manual, de mână). Ori mai bine zis, de la apariția primelor civilizații, ori a oricărei forme de organizare socială. Înainte de a exista orice posibilitate de replicare în masă și înainte de a exista industria actuală, au existat bijuteriile create de mână.
Încă din perioada preistorică, dinții animalelor și alte obiecte regăsite în natură au fost utilizate pentru a împodobi corpul. Acum 5000 de ani, civilizațiile au început să pună mai mult preț pe accesorizare astfel că, în țări precum Egipt sau China, purtarea bijuteriilor a devenit treptat un semn de rang. Astfel, accesul la bijuterii de orice fel a fost dictat de statutul social; din cauza costurilor bijuteriilor, dar și din pricina simbolisticii religioase pe care o căpătaseră.
Materialele folosite pentru fabricarea bijuteriilor au trecut de la a fi obiectele ce se regăseau din abundență în natură, la materii prime rare, care erau scumpe, dificil de procurat și care necesitau un nivel ridicat de pricepere pentru a fi transformate în bijuterii realizate manual. Datorită acestui fapt, în secolul al XVII-lea, scopul principal al bijuteriilor era în continuare cel al înfrumusețării corpului, dar această funcție decorativă era acum disponibilă doar unei părți restrânse a populației, mai precis nobilimii. Metalele prețioase, cum ar fi platina și aurul, dar și pietrele prețioase rare, inclusiv smaraldele, diamantele și rubinele, erau considerate foarte importante în procesul de fabricare a bijuteriilor. De fapt, cu cât era mai dificil și mai costisitor un obiect, cu atât mai frumos era considerat.
Bineînțeles, bijuteriile fabricate din aceste materiale erau și rămân, până în zilele noastre, absolut uimitoare, dar acest lucru se datora atât aptitudinilor incredibile ale meseriașilor, precum și naturii materialelor în sine. Bijuteriile realizate manual posedau deja o calitate și unicitate care le atrăgea după sine un statut superior. Piața pentru bijuterii a devenit în scurt timp atât de mare încât nu a mai durat mult înainte ca ideea de falsuri, și mai ales pietre replicate prin tot felul de procese stranii, să fie pusă în acțiune.
În jurul perioadei victoriene și odată cu Revoluția Industrială, au fost create diverse procese de fabricație, pentru producerea în masă a bijuteriilor. Desigur, acest lucru a avut un efect semnificativ asupra costului de producere a bijuteriilor, care au devenit, totodată, disponibile pentru majoritatea populației. Un alt efect a fost reprezentat de faptul că tratarea bijuteriilor drept simbol al statutului, rangului și poziției sociale, în general, a fost mult redusă, acestea revenind mai degrabă la funcția de bază, cea pe care o cunoaștem până astăzi, și anume una estetică. Unicitatea și calitatea bijuteriilor au scăzut, de asemenea, ca un efect al tehnologizării procesului de fabricație, deoarece producția în serie a eliminat aproape tot caracterul bijuteriilor, până nu demult realizate manual.
În prezent, cele două tipuri de abordări, în ceea ce privește realizarea accesoriilor pe care le purtăm, au reușit cumva să conviețuiască în armonie, fără extreme de vreun fel. Bijuteriile moderne sunt privite drept un accesoriu de modă, iar într-o lume care încurajează diversitatea, a (re)devenit de dorit ca acestea să fie diferite, unice și pline de caracter. De asemenea, în tendințele actuale, bijuteriile pot fi foarte personale, pot simboliza ceva foarte intim, rămânând, de asemenea, și o modalitate distractivă și creativă de a te exprima. Schimbările mari în tehnologie au însemnat că bijuteriile puteau fi ornamentate și elaborate la un cost redus.
Dar într-o lume a producției în masă, cred că bijuteriile lucrate manual nu au fost niciodată mai importante, mai ales dat fiind faptul că un accesoriu creat manual poate fi un obiect foarte prețios, extrem de valoros pentru purtătorul său, care a fost creat cu iubire și individualitate, și dacă este fabricat din aur curat sau, la polul opus, din plastic reciclat, păstrând peste timp caracterul și personalitatea care nu au putut niciodată însufleți nici cele mai sofisticate obiecte create în serie.
În ultimii ani, bijuteriile realizate manual și-au câștigat popularitatea atât pentru îmbrăcăminte de zi cu zi, casual sau office, cât și pentru ocazii speciale. Iar ca un efect lesne de înțeles al faptului că bijuteriile lucrate manual au devenit mai populare, tendințele au început să apară chiar și printre aceste piese individuale. Astfel, putem regăsi printre trendurile momentului, câteva aspecte-cheie după care să ne ghidăm în alegerea produsului perfect:
Unicitatea
Prima și cea mai importantă tendință pentru bijuteriile realizate manual este unicitatea. Cu cât bijuteriile sunt mai originale, cu atât mai bine.
Motivele naturale
Imagini ale lumii naturale - flori, fluturi, animale, copaci, frunze și păsări de toate felurile sunt de dorit să se regăsească în bijuteriile pe care le purtăm. Artiștii bijutieri din întreaga lume găsesc inspirație în natură, ca principal creator al frumuseții pe Pământ. Acesta este motivul pentru elementele naturale au fost și, probabil, vor rămâne ideea de bază a bijuteriilor realizate manual. Împreună cu tranziția la nivel mondial spre o cât mai mare eficiență energetică, prietenie cu natura, energie ecologică și consum inteligent, ideile bazate pe natură au devenit semne distinctive ale mai multor tendințe majore în lumea accesoriilor. O idee ușor de înțeles, dacă ne gândim și la tonicitatea, frumusețea delicată ori ideea de armonie și prospețime pe care ne-o oferă un element natural perfect ales, încastrat, pentru toată viața, într-o bijuterie.
Bijuteria statement
Bijuteriile statement nu sunt doar acele accesorii mari și vast ornamentate, ci mai ales acele bijuterii manifest, care au întotdeauna ceva de spus. O bijuterie statement trebuie să fie o declarație îndrăzneață, o modalitate ușoară de a adăuga un plus de interes și atitudine ținutei preferate, dar și elementul perfect pentru oglindirea propriei personalități. Aceste piese unice și moderne te vor păstra în tendințe, și amintește-ți că atâta vreme cât sunt niște piese originale, create manual, pot fi exact atât de bombastice pe cât ți le dorești.